Payday Loans
Keresztes vipera

Keresztes vipera kutatási tevékenységem a Zempléni hegységben.

 

A keresztes viperát 2005-ben kezdtem el keresni. A 2005-2006-os évben talált 12 példány felbátorított egy komolyabb kutatótevékenységre. 2007-től a ÉMI-KTVF (természetvédelmi felügyelőség) engedélyével, az Aggteleki Nemzeti Park felügyelete mellett kutattam őket. Az engedély kiterjedt az állatok hossz- és súlymérésére, valamint fotózására. Továbbá rögzítettm a megtalálás pontos helyét (GPS koordináták), időpontját, időjárási körülményeket.


keresztes vipera (vipera berus)

 


Célom, hogy minél többet tudjak meg a faj viselkedéséről, zempléni állományának ökológiai helyzetéről. Két irányból közelítek a feladathoz:

Egyrészt a hegység egész területét járva megfigyelni az állatok előfordulását. Keresek olyan mikrokörnyezeteket, ahol az átlagosnál nagyobb az állománysűrűség. Ha találok ilyen helyet, és az megfelelően tagolt (zárt erdő, rét, bebokrosodott rét, esetleg egy kis sziklagyep is megtalálható 1-2 kilométeres körzeten belül)  akkor lép életbe a második munkatervem:

Az átlagon felüli állománysűrűséggel rendelkező területen vizsgálni az egyedek mozgását, fejlődését, életciklusait. Ez az adott terület rendszeres és alapos bejárásával valósítható meg (legalább havi 2-3 alkalommal), minél több állatot azonosítva részletes fej és test fotók segítségével. Egy idő után, ugyanazt az állatot többször is megtalálva értékes információk nyerhetők növekedésükről, mozgáskörükről, esetleges évszakos vándorlásukról. Jelenleg is keresek még ilyen helyeket.

Ha találok egy példányt, minden esetben igyekszem lefényképezni természetes pozíciójában, mielőtt még a közeledésemre reagált volna. Öt méterről vagy messzebbről észlelve a keresztes viperát többnyire jó természetes fotókat lehet készíteni róluk. Az embert általában 1-2 méterig bevárják, majd lassan elbújnak a napozóhely közvetlen közelében található rejtekhelyükön, ellentétben a siklókkal, amelyek a veszély észlelésekor már nagyobb távolságról (2-5 méter) villámgyorsan továbbkúsznak. Menekülésük  megakadályozása, illetve megfogásuk esetén erőteljesen sziszegnek, fújtatnak, különösen a hímek. Ilyen esetben igyekeznek gyors csapásokkal harapni is, hasonlóan a rézsiklóhoz. Néhány esetben megfigyeltem a trópusi gödörkésarcú viperákhoz hasonló farokrázást, mellyel az avart, aljnövényzetet zörgetve próbálják elriasztani zaklatójukat. Rögzítésük esetén mindenáron megpróbálják megharapni a mozgásukat akadályozó eszközt, kezet. Kézzel történő rögzítésük esetén saját épségem, eszköz esetében pedig az állatok szájnyálkahártyájának sérülése miatt a harapásra lehetőség szerint nem adok módot nekik.

 

A keresztes vipera a Zempléni-hegység területén általánosan előfordul, változatos élőhelyeken. Leggyakoribb talán a bokrokkal (csipke, galagonya), facsoportokkal tarkított, változatos növényzetű réteken.

 

Magasfüves, csipkebokrokkal tarkított rét. A legideálisabb vipera élőhely.

 

Megtaláltam már száraz, zárt erdő ritkásabb részein is, különösen a sziklákkal, kövekkel sűrűn borított részeken. Előfordul meglepően száraz sziklagyepekben is. Megpillantásukra a legtöbb esély 10-25 C-os léghőmérséklet és napsütés mellett van, ilyenkor sokat napoznak. Ha ennél melegebb van, már nem szorulnak a napsugárzásra, ezért ritkábban lehet őket megpillantani. Ha eső után kisüt a nap, akkor is jó eséllyel lehet keresgélni viperát. A legmelegebb idő, amikor napozáson kaptam egy példányt, 28C levegőhőmérséklet volt, ahol napozott ott 31C-ot mutatott a hőmérő. Sokszor találtam meg őket egérlyukak közelében, sőt áprilisban mindig oda is menekültek be, ha észrevettek. Valószínűleg azokban telelnek helyenként. Májustól már nem ragaszkodnak az egérlyukakhoz, többnyire az addig felnőtt növényzet, bokrok, vagy az avar közé menekültek el megriasztás esetén.

 

Anyagi lehetőségeim beszűkülése folytán 2008-tól a komolyabb kutatómunkára nincs lehetőségem, ezért az utóbbi években csak a véletlenszerű találkozásokra hagyatkozom a viperákkal kapcsolatban.

 

Egy rövid film a hímek vetélkedéséről, az udvarlásról és a párzásukról:03_keresztes vipera

 

További képek a keresztes viperáról

 

Ha fotóimat fel szeretnéd használni, kérlek értesíts!

Lehetőség van a képek megrendelésére, nagy felbontású formátumban. Részletek a Kapcsolat menüpontban.

powered by joomla  -  design & script Morgos 2010